miercuri, 4 februarie 2009

Antioxidanti

In timpul desfasurarii metabolismului, in organism iau nastere anumiti produsi secundari denumiti radicali liberi. Acestia ataca membranele celulare, au actiune distructiva asupra ADN-ului si constituie principala cauza a imbatranirii. Cercetatorii sustin ca neutralizarea acestora se poate realiza cu ajutorul antioxidantilor. Organismul sanatos produce antioxidanti in cantitati suficiente pentru neutralizarea radicalilor liberi. Capacitatea celulelor de a produce antioxidanti este insa in strans legatura cu varsta si starea de nutritie. Astfel, boala, varsta inaintata sau alimentatia insuficienta nu permit producerea de antioxidanti suficienti neutralizarii efectelor distructive a radicalilor liberi. Avand in vedere toate acestea, administrarea de antioxidanti pe cale orala reprezinta un ajutor enorm pentru organism.

Vitamine si Multivitamine

Vitaminele si multivitaminele sunt substante organice indispensabile vietii, pe care insa organismul uman nu le sintetizeaza deloc sau doar intr-o cantitate insuficienta. Factorii externi, stresul cauzat de viata cotidiana, consumul de alcool si cafea, fumatul, aditivii alimentari, anticonceptionalele determina cresterea necesarului de vitamine in organism. Vitaminele actioneaza sinergic in numeroase procese fiziologice din organism. Pentru o functionare sanatoasa a organismului nostru, va recomandam administrarea preparatelor vitaminice complexe. Calivita va ofera o gama larga de produse vitaminice, din care se remarca multivitaminele care tin cont de caracteristicile specifice fiecarei grupe sanguine si de necesarul diferit de vitamine si minerale. Acestea sunt multivitaminele din gama Vital. O alta categorie de multivitamine sunt cele pentru sugari si copii precum Infant Formula si Lion Kids. Un copil alimentat corespunzator este mai sanatos, se dezvolta mai bine, si ulterior, invata mai repede. Deoarece alimentatia copiilor nu este nici pe departe satisfacatoare, recomandam folosirea suplimentelor alimentare pentru copii. De asemenea exista un produs pentru gravide si mame care alapteaza - New Life Multivitamin, un produs pentru sindromul premenstrual - Pre Menstrual Support, si altul pentru femeile in menopauza - Menopausal Formula.

Minerale si oligoelemente

Mineralele si oligoelementele sunt esentiale vietii insa organismul nu este capabil sa le sintetizeze. Absenta mineralelor perturba buna functionare a organismului, conducand chiar si la declansarea unor boli. Desi organismul necesita cantitati mici de oligoelemente (zinc, mangan, fier, cupru, seleniu, crom, molibden), doar cateva mili sau micrograme zilnic, ele sunt indispensabile vietii. Unele minerale, cum ar fi calciul, magneziul, potasiul, sunt necesare in cantitati mai mari. Mineralele si oligoelementele participa impreuna in numeroase procese chimice si au o actiune sinergica. Calciul este responsabil de sanatatea oaselor si a danturii, ajuta la absorbtia fierului, este indispensabil bunei functionari a sistemului nervos si transmiterii impulsurilor nervoase. Magneziul este indispensabil pentru buna functionare a sistemului nervos si muscular si are un rol important in procesul metabolic prin care glucoza sanguina se transforma in energie. Impreuna, calciul si magneziul ajuta la functionarea normala a inimii si circulatiei. Fierul este necesar in procesul de formare a globulelor rosii (hemoglobinei) si la producerea anumitor enzime. Cobaltul, la fel ca si fierul, este indispensabil formarii globulelor rosii. Fara cupru, fierul nu poate fi inglobat in hemoblogina. In lipsa cromului, metabolismul glucidic este blocat. Iodul este absolut necesar pentru functionarea glandei tiroide, iar manganul este necesar pentru functionarea enzimelor digestive. Molibdenul isi aduce aportul la metabolismul glucidic si lipidic si, in acelasi timp, este un component important al enzimei care asigura utilizarea fierului. Potasiul reglementeaza echilibrul hidroelectrolitic al organismului, normalizeaza ritmul cardiac si contribuie la eliminarea metabolitilor inutili. Seleniul este un antioxidant important, incetineste imbatranirea tesuturilor si creste rezistenta organismului fata de aparitia tumorilor maligne. Zincul este indispensabil pentru buna functionare a sistemului imunitar al organismului. Intervine in mentinerea integritatii celulelor si este indispensabil pentru sinteza proteinelor.

Produse pentru digestie usoara

Prin digestie alimentele se decompun in proteine, lipide si glucide. Odata cu inaintarea in varsta, din diverse motive, scade capacitatea de digestie a organismului. Dintre aceste motive amintim : scaderea capacitatii de masticatie, epuizarea glandelor enzimo-producatoare sau inflamarea lor. Tulburarile digestive se caracterizeaza prin balonari frecvente, flatulenta (prezenta de gaze in exces in tractul digestiv). Acestea pot fi urmate de diaree sau constipatie. Tulburarile de digestie sunt urmate de absorbtie deficitara si implicit, de scadere ponderala, slabiciune, stare generala de disconfort si slabirea sistemului imunitar. Tulburarile digestive pot aparea nu numai la varste inaintate, ci si din alte motive, in orice etapa a vietii. Deoarece in digestie intervin numeroase enzime, un rol important in prevenirea sau ameliorarea tulburarilor digestive il are consumul de suplimente alimentare cu enzime.

Produse pe baza de plante

Produse pentru scaderea greutatii corporale

Populatia din tarile dezvoltate este in proportie de 60% obeza sau supraponderala. Reducerea greutatii corporale nu se poate realiza doar prin infometare sau un simplu regim alimentar. Dieta trebuie completata si cu produse care sa contina substante nutritive esentiale organismului. Efectul maxim se obtine prin consumarea de suplimente alimentare pentru slabire, imbinata su o alimentatie hipolipidica (saraca in grasimi) si cu practicarea sistematica a unor exercitii fizice.

Cromul este un element esential in metabolismul lipidelor, glucidelor si aminoacizilor din organism. Forma biologic activa este picolinatul de crom care imbunatateste asimilarea aminoacizilor, accelereaza sinteza proteinelor si exercita o influenta benefica asupra proceselor metabolice.

Hidroxicitratii (HC) se pot extrage din fructele de Garcinia Cambodia, planta raspandita in sudul Indiei si Thailandei. Poate fi de mare ajutor pentru cei care doresc sa slabeasca, deoarece scade apetitul si deci, consumul de alimente. Pe langa aceasta, impiedica transformarea in lipide a glucidelor aduse in organism de catre alimente, astfel se depune mai putina grasime. HC creste nivelul energetic al organismului, deci favorizeaza arderea caloriilor incat alimentele consumate se vor depune in cantitati mai mici in organism.